Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

L'independentisme es manté ferm contra el 155

Una senyera gigante presente en la manifestación de Bruselas. / FRANCOIS LENOIR (REUTERS)

Per a l'Estat espanyol l'única redempció possible per als catalans seria que el 21-D guanyés un partit polític que ensorrés tota voluntat independentista o possibilitat de canvi respecte de fa uns mesos. El perdó i la salvació ens vindrà quan tornem a l'antic estat de les coses. Potser llavors serà quan expiarem culpes i ens alliberarem de l'article 155.

Però per haver redempció ha d'haver-hi voluntat de penediment i la manifestació a Brussel·les dóna indicis que poc hi ha d'això per a tots els que allà hi eren dissabte. Al contrari, la marea groga sembla voler reafirmar-se. Potser podria ser al revés, que fos l'Estat central qui se'n penedís de tot allò que ha estat fent fins ara mateix, millor, no fent; una tossuda negació a cap mena de negociació o diàleg polítics només confirma la seva sordesa a una realitat històrica de sempre present.