Contenido de usuario Este contenido ha sido redactado por un usuario de El Periódico y revisado, antes de publicarse, por la redacción de El Periódico.

Emergència educativa? Campi qui pugui

Aula de una escuela concertada en Barcelona. / FERRAN NADEU

Retorn a les escoles. Objectiu: acompanyament emocional. Garanties: estudis no concloents, parcials i intencionats, mesures de seguretat i organització a mans dels centres i responsabilitat última als docents.

Entretodos

En aquest context, posem en dubte que, calculant guanys i pèrdues, el resultat sigui positiu. Si l'objectiu no és estrictament pedagògic, sinó d'acompanyament emocional en relació amb una situació de pandèmia sense precedents, ens hem de plantejar si tots els docents estem en condicions de fer-lo. Sí, som polivalents (adjectiu associat a la valentia que ens potencia el correu que ens fa arribar el departament cada 3-4 dies per recordar-nos que, alguns, no som vulnerables), i fem tasques de tot tipus al llarg del curs, però també ens adjudiquen la capacitat de fer un acompanyament eficient en aquesta situació. Gràcies per la confiança, senyors del Departament, però els superpoders, a Marvel.

Educació, davant la imminent reobertura, ens ha fet arribar un informe de Salut sobre la baixa transmissibilitat de la covid-19 dels menors. Es tracta d'una informació parcial, ja que, el doctor Mitjà i el propi departament d'Educació han advertit que hi ha estudis en tots dos sentits, però el darrer només ens fa arribar el que consideren "avalat pels qui en aquests moments lideren sanitàriament la lluita" contra el coronavirus sense especificar de qui es tracta (pel que sembla, ja no és el doctor Mitjà). A més de parcial, la informació és intencionada, perquè la conclusió està adreçada a la reobertura dels centres, excloent la resta d'àmbits que també formen part de la normalitat dels infants i joves.

Abandonats, alguns busquem respostes en els sindicats, i ens trobem el no posicionament i les recomanacions generals basades en els drets dels treballadors. Uns i altres, doncs, ens orienten al campi qui pugui: el docent tria, sota pressions disfressades i manca d'informació concloent. Al cap i a la fi, és el que ens estan ensenyant: aconseguir el que es vol jugant amb la informació.